airjuri

Fedora 16 (17) asennusta ja halpisminiläppäri.

Joululahajaksi hommasin itselleni tuommoisen n.250e maksaneen miniläppärin. Windowsia ei tässä talossa hirveesti käytetty enää tällä vuosituhannella, joten asensin oitis kotiin päästyäni Fedora 16 linuxin koneeseen.

Asennus tapahtui muistitikulta jonka sai käynnistäväksi käyttämällä LiveUSBCreator-ohjelmaa, biosista piti sitten säätää tikun boot prioriteetti korkeammaksi kuin kiintolevyn.

Käytin siis Fedoran live-versiota joka käynnistyttyään kysyy asennetaanko vai testataanko fedoraa. Perus systeemin asennus kesti kaikkine säätöinen noin 20 minuuttia, sisältäen muistitikun boottaamis pähkäilyt. Kaikki toimii ykkösellä ilman erillisiä ajureiden metsästyksiä. Äänet, webcam, verkko, wlan ja mokkulat(huawei). Mokkula vaatii KDE-käytössä hieman säätöä, gnomella pelaa suoraan.

Sitten pääsikin asentamaan multimediahässäkät. Fedora pyrkii olemaan 100% vapaa/ilmainen, joten esim mp3 soittoon tarvitaan Fedoran ulkopuolisia ohjelmalähteitä, onneksi niitä ei montaa tarvitse perus työpöytäkäyttöön. Tarvittavien koodekkien ja mm. flash-playerin asennuksen lunttasin tuolta http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f16.html Eli rpmfusion.org ja adoben repot pitää lisätä pakettienhallintaan, niin alkaa löytyä Fedora politiikkaan liian suljettuja, mutta tarpeellisia ohjelmistoja.

 

Miniläppärinä on siis asus eeepc "seashell series", 2GB muistia ja 320GB kiintolevy. intel Atom N570@1.66GHz, tarkkaa mallinumeroa en muista. Tehot koneessa riittää normaaliin päivittäiseen käyttöön, hätätilassa jopa HD-videon peruseditointia voi tehdä, mutta ei kovin ergonomisesti. Eli aivan turha yrittää saada musan tahtiin tehtyä leikkausta, kun ei vaan jaksa pyörittää. Johtunee näytönohjaimen muistiratkaisusta, näytönohjaimella ei ole omaa muistia->väylä tukkoon ja video pätkii. Kekseliäs koneenkäyttäjä kyllä onnistuu tuonkin ongelman kiertämään ;)

USB-liitäntäisten laitteiden toiminta on myös ollut melko mutkatonta, iske kiinni ja toimii. Behringer UMX490 midi-kontrolleri ei vaadi ajureita, Behringer XENYX sarjan USB-audiointerfacella varustetut mikserit pelaa suoraan. Eipä tuo navigon gprs-vastaanotinkaan ole ajureita kysynyt ja tiellä ollaan pysytty. Myös midlandin kypäräkamerasta saa videot ulos hiirtä klikkaamalla. Ainoa ongelmatapaus on ollut mokkula, mikäli käyttää KDE-työpöytää. Jostain syystä KDE-verkohallintaohjelma on niin keskeneräinen, että mokkulavälilehti ei ole toiminnassa. Jos mokkulaa KDE.n kanssa haluaa käyttää, pitää KDE.n oma verkonhallinta poistaa ja laittaa gnomen vastaava tilalle.

 

Puoli vuotta tällä on nyt paukuteltu päivittäin ja mitään ei ole hajonnut, Fedora on toiminut niinkuin pitääkin. Akkukesto ei ole huikea, parhaimmillaan vajaa 4 tuntia. Ohjelmistot mitä tulee lähes päivittäin käytettyä ovat myös olleet luotettavia. Koneen käsittämättömiä jäätymistä ei ole tapahtunut kertaakaan. Päivitin koneen Fedora 17 ja kaikki pelaa kuten aiemminkin.

Konetta tulee käytettyä ohjelmointiin, musisointiin, videoiden editointiin sekä perus vapaa-ajankäyttöön.

Miksi sitten käytän Fedoraa enkä Ubuntua johtuu siitä, että sitä on tullut käytettyä jo Fedora Core 3 ajoista lähtien, eli itselle tuttu systeemi. Fedora on ikäänkuin redhatin kehitysversio ja kun töissä tulee redhatin kanssa hommailtua, niin on hyvä olla tutussa ympäristössä myös kotona. Aikoinaan sain ubuntu asennus mediaa paketillisen ja yksikään dvd ei toiminut, jäi vähän huono maku siitä sitte ;)

mitähän tässä nyt sitten johtopäättelisi, tämä miniläppäri on ollut yllättävän hyvää hinta/laatua, fedora toimii ja sitä saa tuolta http://fedoraproject.org

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Hyvä.
Oletko tarkistanut löytyisikö näytönohjaimelle vakioajuria nopeampaa mahdollisesti suljetun tai osittain suljetun koodin ajuria? Nvidian korteille nVidian oma ajuri on ehdoton.

Aika äskettäin tullut kirjoitettua kommentteja, miksi juuri Fedora:
http://ristoi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/107790-nato... (RHEL 5.x turvallisin Linux)

Lisää olisi ollut Esa Kärnän blogissa, mutta hän on tehnyt taas kärnät eli poistanut sen. Aika reilua kommentoijia kohtaan. Jotain sellaista, että RHEL on tuotantokäytössä ehdoton, joten Fedoraa kannattaa käyttää työasemissa jne., se tukee ammattitaitoa.

Käyttäjän airjuri kuva
Juri Laihonen

nvidian korttien kanssa on tullut säädettyä jonkin verran noiden pöytäkoneiden kanssa ja todellakin vakioajurit ei ole parhaat mahdolliset.

Tässä läppärissä on Intel N10 näytönohjain, ei ole vielä tullut tutkittua löytyisikö jotain tehokkaampaa ajuria. Näin normaalikäytössä tämä on pöyrinyt ihan riittävän nopeasti. Tommosta 60fps 720P kuvaa jos yrittää editoida, niin hermoja vaatii, vaan eipä tollasta hommaa tällä koneella usein tarvikkaan tehdä.

Palvelinkäytössä on tuo Centos 5 (rhel5) ollu jo siitä lähtien kun se tuli ja hyvin pelaa edelleen, vaikka ohjelmistojen versiot ovat sieltä suunnilleen fedora 6.n ajalta. rhel6 ymmärtääkseni on fedora 13 päälle kasattu. Fedoran päivitystiheys on tosiaan liian vauhdikasta palvelinkäyttöön, kun julkaisun elinaika on vain noin 1.5 vuotta.

Alexius Manfelt

Mielenkiintoinen bloggaus, vaan en oikeastaan ymmärrä tekstistä mitään. Mielenkiintoinen siksi, että tekisi mieli kokeilla omassa miniläppärissäni jotakin Linux-järjestelmää. Mutta teksti oli tavalliselle tallaajalle todella hepreaa, tai sekin lienee helpommin avautuvaa.

Koneessani on Win 7, joku niistä eri versioista, taitaa olla Ultimate! Lähinnä bloggailen ja kirjoitan tekstiä, tiedettä teen, skannailen ja tulosten. Nettitikun toiminta olisi tärkeää, sillä Lapin kämpällä ei ole lankoja, tosin sähkö on ja yhteydet melkoisen huonot, eli joustavuutta enemmän kuin Windowsissa kaivataan. Ja tietenkin selailen ja postia käyttelen.

Niin laitteni on Lenovo Ideapad S12, jonka näyttä lienee 12 tuumaa, ja muuten kait ihan peruskamaa, en vaan tiedä. Taitaa muistoa olla 2 Gt ja tallennukseen jotain 300 Gt.

Toimisiko joku Linux tuossa koneessani ja missä sen voisi asennuttaa tai kuka sen asentaisi, kun itse en osaa. Toisaalta blogisti puhui niin hyvin Fedoran puolesta, että se voisi olla juuri se,

Käyttäjän airjuri kuva
Juri Laihonen

Heprea kohdat tekstissä johtunee omasta irtautumisestani peruskäyttäjyydestä, asiat menee helposti liian tekniseksi tjsp.

Lenovossa fedora voi toimia, sehän noissa on kun ilman kokeilua ei tiedä, ellei löydä netistä tietoa aiheesta. Tuolta voi löytyä vinkkiä http://www.linux-laptop.net/
Muistitikulta käynnistäen voi kokeilla toimiiko kaikki ennen asennusta. LiveUSBCreator windowsille löytyy tuolta: https://fedorahosted.org/liveusb-creator/ Se osaa itse ladata uusimman liveversion fedorasta.

Linuxien asennus on jo pitkän aikaa ollut yhtä helppoa kuin windowsin. Jos haluaa vanhan systeemin rinnalle asentaa, niin silloin kannattaa kysellä apuja jos ei ole varma mitä tekee.

Tehojen puolesta tuo lenovo on riittävä. Omat kotikoneet on kuitenkin noin 10v vanhoja athlon-koneita ja hyvin pelaa, kunhan muistia on vähintään puol gigaa (asennus vaatii nykyään enemmän). Tää miniläppäri on siis nykyään talon tehomylly :D

Alexius Manfelt

Kiitos vastauksesta. Pitää löytää joku joka moisen homman tekisi?